Viktigt med solskydd i Afrika

Det är bra att äntligen komma till skott och faktiskt åka till Afrika för att jobba som volontär. Viktigt är dock att tänka på en del saker när du ska åka iväg till ett annat land och till och med en annan kontinent. Det är inte så bara att resa iväg om man tror det, det handlar om andra kulturer som ska respekteras och saker man behöver ta reda på innan. Är man dessutom ljus och har fräknar så ligger man i riskzonen för att bränna sig och även få melanom, en hudcancer som såklart inte är något positivt att få.

Att bestämma sig för att arbeta som en volontär är verkligen något ärofyllt. Det är osjälviskt att resa iväg och jobba för att andra ska få ett bättre liv och en bättre vardag. Det finns flera sätt att göra det på och de flesta väljer att ansluta sig till en volontärgrupp som redan finns på plats och har en hel organisation som arbetar i just ett område. Det handlar då ofta om att bygga skolor, anlägga brunnar och helt enkelt hjälpa till med stora arbeten. Det är mycket praktiskt som måste göras och det kan bli en chock för många att det är så hårt arbete man utför. Tänk på dessa saker innan du åker:

  • Se till att fixa med precis allt som måste göras innan. De flesta som stressar på avfärdsdagen är de som skjutit upp alla måsten. Exempelvis vaccinationer, fixa med boendet på hemmaplan och betala räkningar och sätta dem på auto.
  • Det är som sagt mycket arbete som ska göras och det mesta sker utomhus, därför är det extra viktigt att ta med rätt solskyddsfaktor och bra slitstarka och samtidigt svala kläder.
  • Afrika kan vara en farlig plats, det ska inte avskräcka från att ändå resa och göra nytta, men det ska mana till att läsa på om landet innan och förbereda sig på olika situationer, både skapade av människa men också natur.

Många som anmäler sig till volontärarbete menar att det är en livsomvälvande upplevelse. Det är något som gör att man växer och de flesta kan kalla sig nya människor efteråt. Det gör att trots svårigheter på resan så är den ändå värd att göra.