Världen behöver volontärer nu

Vi lever i en värld som blir allt mer oviss – och krigen närmar sig Europa. Vad som en gång i tiden var en ganska lugnt världsdel är nu full  av händelser. Och det är skrämmande. Se bara på vad som för bara en vecka sedan hände i Paris, oroligheterna i Ryssland och Ukraina och det faktum att högerextremister väljs in i regering och riksdag i flera av de Europeiska länderna. Det är verkligen rakt igenom läskigt. Men vad som är ännu läskigare – är tanken på Europa ändå faktiskt är en av de mest säkra världsdelarna. Tänk då hur det är att bo i Afrika eller Asien, då det som händer i Europa bara är småsaker i jämförelse. Exempelvis, i kontrast till de 17 som dödades i terrordådet i Paris, så dödades flera tusen personer i en stad i Nigeria nyligen. Det verkar faktiskt så illa att Al Qaida gått in i en stad och slaktat så nära på hela befolkningen.

Men det finns saker vi kan göra. Vi som har det bra, vi kan hjälpa de som har det sämre och nu är det viktigare än någonsin. Det är dock en dum idé att åka till de städer där krig härjar, men med krig kommer det ekonomiska kriser och fattigdom i kringliggande länder – och det är dit hjälp kan skickas.

kilimanjaro berg afrika

Ett bra sätt att hjälpa på är genom att vara volontär, men det är få som vågar. Att för det första arbeta gratis, är någonting som inte är trevligt. Dessutom  kan en behöva spendera pengar för att vara volontär. Det är få som har den möjligheten. Men det finns möjligheter och i längden kommer du att tjäna på det – och inte bara för att det blir snyggt på ditt CV. Mer om hur kan våga vara volontär i denna artikel från Metro.

Läs gärna även om hur du förbereder dig inför en volontärresa i ett av våra tidigare inlägg här.