Slå två flugor i en smäll

Svenska sedlarVolontärarbete ger ofta betydligt mer än det kostar. Men vad gör det om man inte lyckas få ihop tillräckligt med pengar för att komma iväg på resan? Som tur är kan det gå att finansiera en del av sin volontärresa på plats.

Det finns många anledningar till att åka på volontärresa. Man lär sig mer om sin omvärld och om sociala och socioekonomiska frågor, man lär sig mer om sig själv, och det är ofta en bra merit inför framtida anställningar. Problemet är bara att det kostar pengar att åka på en volontärresa. Framför allt går det åt mycket pengar om man vill vara borta länge, vilket ofta är det bästa sättet att fördjupa sig både i arbetet och i situationen i landet, och lära känna befolkningen.

Om man ska åka på volontärresa kan man ta ett sms-lån eller ett vanligt banklån, eller se om man kan låna pengar från CSN. Man bör även söka så många stipendier som man bara kan; ofta kan man få åtminstone en mindre summa på detta sätt.

Arbeta under volontärresan

Men det kan även gå att arbeta på plats, även om det kräver vissa förberedelser. Framför allt bör man fundera på vad man är bra på, som man skulle kunna tjäna pengar på. Den här artikeln handlar om Emma Rönngren från Hultanäs, som åkte fyra månader som volontär till Samara i Ryssland. På plats arbetade hon bl.a. med att skriva artiklar, redigera broschyrer och sköta en webbsajt. Om man är bra på något av detta kan man sälja sina tjänster på plats, exempelvis bygga hemsidor till de som är intresserade. Eftersom tid och plats är mindre viktigt på internet kan man även erbjuda sig att arbeta på distans åt en svensk arbetsgivare med att uppdatera en hemsida, redigera bilder eller liknande.

Om man bor på en mindre ort kan man också kontakta lokaltidningen. Kanske kan man sälja bilder eller foton direkt till tidningen, eller tjänstgöra som korrespondent. Om man, som Emma Rönngren, reser till Ryssland, finns det mycket att rapportera om. Vanliga ryssar kommer sällan till tals i svenska medier.

Att hitta en bra inkomstkälla kräver en hel del jobb, och ofta också kreativitet. Den som lyckas tycker dock alltid att det är värt ansträngningen.