Gör en god gärning och förändra ditt liv till det bättre

Har du funderat på att resa? Vill du samtidigt göra en god gärning? Då kan du vilja undersöka dina möjligheter till att volontärresa. En chans till självutveckling, upplevelser och fantastiska minnen för resten av ditt liv.

En livsförändrande resa

Padraic Dempsey är en av många som varje år väljer att åka på en volontärresa. För honom väcktes tanken att hjälpa ideellt redan när han var 14 år. Det var då han såg U2 uppträda under Live Aid-galan i London. För honom bar resan iväg till Tanzania där han tillsammans med övriga volontärer skulle bygga en väg till den lokala skolan för barnen i området. Men bortom det vardagliga arbetet mötte Padraic människor som förändrande honom mer än vad han förväntade sig. Vid hemkomsten började Padraic att skriva på sin bok som tidigare i år publicerades under namnet ”GodFreys Wheelbarrow – A letter from Africa” vilket är ett sammanställning av hans egna upplevelser samt utdrag ur en brevväxling han gjorde med en av de lokalborna han kom i kontakt med under sin vistelse.

Många unga åker

Det är väldigt många unga som väljer att åka. Trots att en volontärresa ofta kostar en mindre summa är det erfarenheten och upplevelsen som ligger i fokus. Det berättar Hanna Persson som i förra månaden reste till Centralamerika för ett tio veckor långt volontärarbete. Under hennes resa kommer hon att vara engagerad i olika projekt som syftar till att hjälpa lokalbefolkningen med smarta lösni12870347-galapagos-tortoisengar kring hur de enklare kan få tillgång till vatten. Mod, tips och inspiration till att göra sin resa fick Hannah från sin kusin som tidigare hade varit på en volontärresa. Att styrketräna, och att förbereda sig på en emotionell karusell var två av de punkterna som hennes kusin lyfte. Samtidigt är en av reglerna för volontärarbetarna att de inte får använda sig av varken mobil eller internet. Något som kommer att bli en stor förändring för många av de ungdomar som åker iväg.

Se till att du väljer rätt arrangör

Tyvärr är inte alla arrangörer lika bra. I ett fall visade det sig att en arrangör hade hjälpt till med tjuvjakt. Det var P1-programmet Kaliber som gjorde ett reportage kring avslöjandet. Som tur är finns det fortfarande pålitliga arrangörer att använda sig av – Tailor Made Peru är en av dem pålitliga arrangörer som bl.a. arrangerar resor till Galapagos.