Förberedelser inför volontärresa

En del stunder blir människans önskan och vilja att hjälpa andra större, och oftast handlar det om de gånger när en grupp råkat ut för något så hemskt och orättvist att man bara måste hjälpa till. Tänk till exempel på orkanen Haiyan som nyligen drog över södra Asien och ödelade stora delar av bland annat Filippinerna. De är i akut behov av hjälp och många säkerhetsorganisationer är på plats, men fler kommer vilja ansluta och volontärresorna kommer definitivt att öka. Men hur förbereder man sig bäst för en sådan resa? 

Förberedelse inför avgång

Det bästa du kan göra för att hitta ett sätt att hjälpa är att kontakta någon av de välgörenhetsorganisationer som är på plats eller som är på väg dit och berätta att du är villig att hjälpa till. När du fått klartecken för att du behövs så är det bara att boka biljetten och börja ladda inför avresan. Det du måste förbereda dig på är att du kommer få se mycket misär, men också att du kommer få möjlighet att verkligen göra skillnad för de drabbade du möter när du kommer fram. 

Se till att få ett par dagar ledigt innan du åker så du kan förbereda dig inför avgång. Om du åker från Arlanda men bor i någon annan del av Sverige är det ett smart drag att åka till Stockholm några dagar innan så att du har tid att inhandla det du behöver inför resan och mentalt förbereda dig. Att boka hotell hos stockholmshotell.com är en bra idé, och att bo på ett hotell innan du hamnar i ett område där det är betydligt mer spartanskt är bra, så du får vila upp dig ordentligt och fylla energireserverna med ordentlig frukost och liknande. Dessutom har du då nära till flygplatsen och får en kortare resdag än om du behövt först ta dig till Arlanda från någon annan del av Sverige. Fråga gärna andra som varit med på en volontärresa om deras bästa tips, och packa lätt men med allt det nödvändigaste. Och glöm inte att du är där för att hjälpa – inte för din egen skull.