Att hjälpa till vid katastrofer

När det kommer till att resa iväg så föreställer vi oss vita sandstränder eller en pulserande citymiljö som kommer lämna efter sig många fina minnen. Inte att se gråtande barn eller ödelagda byar. Men vi behöver se det för att kunna göra skillnad. Och skillnad kan vi göra på många olika sätt.

Att åka och göra en insats för andra människor är en mycket osjälvisk handling som kräver mot över det vanliga. Men, det betyder inte att du ska må dåligt för att du unnar dig något innan. Det kan tvärt om vara bra att göra en egen resa för att komma bort och koppla av innan allvaret tar vid. Det behöver inte vara en romantisk weekend till Paris utan kan handla om att du surfar in på www.hotellmalmo.nu för att boka en trevlig vistelse med god mat och fint sällskap en kväll. Det är ett minne du kan hålla fast vid när du står i katastrofens kärna och ger en hjälpande hand. För då gäller det att du ska behålla lugnet och vara ett stöd, och fina minnen är därav viktiga att du själv kan hålla fast vid så du blir en ännu starkare och trygg punkt för andra. Dock finns det många sätt att hjälpa till:

  • Du kan sms in pengar och ett engångsbelopp
  • Du kan välja att aktivt stödja en organisations arbete så när katastrofer sker är de bättre förberedda med vad som behövs
  • Du kan åka till det drabbade landet eller regionen och göra skillnad på plats. Men det fungerar inte att bara ringa ett samtal och sedan sätta sig på ett flyg och åka ner och hjälpa. Då kan du kanske bli en belastning mer än en hjälp. Så vill du bli en volontär rekommenderar vi dig att först ta kontakt med en organisation för att se vad du kan göra, och under tiden så kan du stödja den med pengar.

Just nu handlar det mycket om Filippinerna och att försöka få allt att fungera så bra som möjligt. Och runt om i världen finns det barnhem, utsatta djur och flyktingförläggningar som skriker efter hjälp. Men om du har en romantiserad bild av hur det är att åka iväg som volontär så gäller det att du slår hål på den och verkligen ställer dig frågan om du har vad som krävs och varför du egentligen vill åka iväg.

Mycket hänger på dig

När det kommer till att åka iväg så handlar det mycket om att du själv ska kolla upp information, anmäla dig till olika program samt att du själv ska bekosta resa och logi. Varför? För att du ska bli en sådan liten belastning som möjligt. Nu är det fler än någonsin som väljer att åka iväg på några månaders volontärresa innan de kickar igång livet. Fint är det, men det gäller som sagt att veta vad man ger sig in på innan och ha mycket kött på benen och hud på näsan. Var även mycket noga med vilken organisation du väljer att resa med då många kommersiella resebolag kan i det långa loppet försämra ryktet för riktiga välgörenhetsorganisationer.